Jak wiadomo w każdym większym lub mniejszym lokalu gastronomicznym krajalnice do wędlin lub pieczywa są pozycją obowiązkową. Rzeczywistość pokazuje, że coraz częściej możemy je spotkać również w naszych domach, gdyż w znacznym stopniu po prostu ułatwiają nam codzienne życie i pozwalają podczas gotowania skupić się na dużo ważniejszych rzeczach. Co więcej, równo pokrojone plastry pozwalają urozmaicić eksponowane produkty.
Wiadomo, że w sklepach możemy dostać chleb krojony czy paczkowaną wędlinę w plastrach. Nadal jednak są osoby, które wolą kupić całą porcje i samodzielnie pokroić w domu. Postarajmy się zatem wyróżnić kluczowe czynniki, na które powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie krajalnicy.
Przede wszystkim należy podkreślić, że krajalnice również należą do kuchennych sprzętów AGD, przez co ich podział możemy zacząć od tych, które są wolnostojące oraz przeznaczone do zabudowy. W przypadku pierwszego typu nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby do raz zakupionego sprzętu dokupywać np. ostrza do cięcia wędlin czy serów. Główna różnica pomiędzy dwoma typami sprowadza się do ceny oraz niewielkiego wyboru. Zasadniczym plusem zabudowanej krajalnicy jest fakt, że nie zajmuje ona miejsca na blacie.
Ze względu na sposób działania krajalnice dzielimy na mechaniczne i elektryczne, które polecamy szczególnie osobom często korzystają z krajalnic, ponieważ pozwala to zaoszczędzić nieco więcej czasu niż w przypadku krajalnicy mechanicznej, która charakteryzuje się mniejszym rozmiarem oraz co oczywiste, nie wymaga podłączenia do prądu, co czyni ją bardziej mobilną.
Poza wyżej wymienionymi czynnikami, przy zakupie należy skupić się na kilku elementach każdej z krajalnicy. Pierwszym elementem będzie obrotowy nóż, który powinien być wykonany z nierdzewnej stali, gdyż właśnie ten rodzaj zapewnia trwałość ostrza. Ostrza mogą być gładkie, dzięki czemu zapewniają bardzo precyzyjne krojenie warzyw, sera lub wędlin; lub też z ząbkami, idealne do chleba.
Istnieją również różne rodzaje podajników do krajalnic, na których umieszczamy produkt do pokrojenia. W tym przypadku mamy do czynienia ponownie z dwoma typami: stal – droższa, choć polecana dla osób często korzystających z krajalnicy; plastik – tańszy i lżejszy, przez co idealnie sprawdza się w warunkach domowych, gdzie jest często przenoszony. Podobna różnica istnieje w przypadku korpusu.
Istotną cechą, na którą każdy z nas powinien zwrócić uwagę podczas zakupu tego sprzętu jest opcja umożliwiająca ustalenie grubości krojenia. Najwięcej urządzeń gwarantuje przedział od 0 do 16-21 mm. Pamiętajmy jednak, że im większa możliwość regulacji, tym więcej mamy możliwości.