Według wierzeń plemion celtyckich miała dawać schronienie dla dusz zmarłych a zjedzenie choćby jednego jej kęsa z drzew rosnących w centrum Avalonu zapewnia młodość i nieśmiertelność, w co śmiemy twierdzić nie wolno wątpić. W naszej kulturze, to wciąż umowny i domniemany symbol grzechu, choć jej smak wydawałoby się jest wart tego poświęcenia. Mowa oczywiście o jabłoni, drzewie, które najczęściej możemy spotkać w naszych przydomowych ogródkach. Czas pochylić się nad jej charakterystyką, gdyż jak głosi stare przysłowie: „niedaleka pada jabłko od jabłoni”, a legendy czasami niewiele mijają się z prawdą.
W Polsce mamy najczęściej do czynienia z jabłonią domową (malus domestica Borkh.), jednak poza nią możemy również spotkać takie odmiany jak jabłoń dzika, jagodowa, kwiecista, Niedźwiedzkiego, niska, purpurowa oraz Scheideckera. Te mniej popularne w naszym kraju do jabłonie Halliana, pachnąca, plaskoowocowa, Sergenta, śliwolistna oraz Tschonowskiego. Obecnie na rynku ogrodniczym istnieje około 40 rodzajów do uprawy. Ich cena waha się od 15 do 40 zł.
Charakterystyka jabłoni jest tak niejednoznaczna jak jej mityczne korelację. Poszczególne gatunki może różnić smak, aromat, słodycz, konsystencja oraz co oczywiste wygląd. Jej owoce jabłkowate, które potocznie nazywamy jabłkiem, mogą przybierać kolor zielony, czerwony lub po prostu żółty z rumieńcami. Można śmiało wysunąć teorie, że nie istnieje w naszym kraju osoba, której nigdy w życiu nie było dane spróbować jej smaku.
Dodatkowym jej atutem jest rozległe zastosowanie. Może służyć jako drzewo owocowe, spośród których najrozleglejszym znaczeniem użytkowym może pochwalić się jej najpopularniejszy gatunek w Polsce. Nic nie stoi na przeszkodzie uprawiać jabłoni również jako rośliny ozdobnej (to m.in. jabłoń royality), których notabene istnieje kilka rodzajów wyróżniających się kwiatami i owocami. Warto dodać, że drewno jabłoni jest używane w cechach stolarskich. Nie wykluczone, że kiedy w 1489 roku w Krakowie otwarto pierwszy z nich, to właśnie jabłoń była wtedy głównym elementem konstrukcyjnym .
Jednym z głównych czynników - poza aspektami wizualnymi rzecz jasna - jej popularności w Polsce jest w większości przypadków duża odporność na mróz oraz okres dojrzewania, który przypada na okres największych upałów, tj. lipiec, sierpień, kiedy w gorącej aurze kęs jabłka może okazać się ambrozją. Co ważne, taki stan rzeczy nie jest jednoznacznie przypisany do wszystkich odmian i gatunków, jak w życiu tak i w świecie jabłoni, istnieją wyjątki od reguły, do których należy m.in. alwa, ananas berżenicki oraz malinówka-oberlandzka.
Kolejnym ich atutem jest szeroki wachlarz przepisów na pyszne dania z jabłek oraz – co ważne – ich bogaty skład odżywczy, zawierający witaminę C, PP, witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez i potas. Poznając świat jabłoni od środki nie sposób nie odnieść wrażenia, że nieśmiertelność, o której przekonani byli Celtowie nie jest jedynie legendą pozostawiającą tylko złudzenia, bez wpływu na rzeczywistość.